In januari zes uitvoeringen: ‘… en da is ‘r zjwatte proemevla’

ambras-2

Wat volgt er na een begrafenis? Een echte Limburgse koffietafel natuurlijk. Met broodjes, koffie en zwarte pruimenvlaai. De bedroefde familie kan elkaar op dat moeilijke moment tot steun zijn, totdat er na de eerste borrel een verkeerde opmerking gemaakt wordt en alle familievetes van de afgelopen jaren over tafel gaan. Wie heeft het niet meegemaakt? Het komt immers in de beste families voor. Dus ook bij de familie Lardinois, die centraal staat in de nieuwe voorstelling van Toneelgroep Ambras: ‘… en da is ‘r zjwatte proemevla’.

De nieuwe dialectproductie van de Schaesbergse toneelgroep gaat op zaterdag 14 januari in première. Daarna is de tragikomedie in de loop van januari nog vijf maal te zien in de aula van het Brandenbergcollege aan de Graafstraat in Landgraaf-Schaesberg. Toneelgroep Ambras bewerkte het originele stuk van Luk Gijsbrechts op haar eigen manier in het dialect en met typisch regionale kenmerken. De regie is in handen van Guido Janssen uit Heerlen, met wie Ambras al eerder samenwerkte.

Herkenbaar
Het gegeven van de nieuwe voorstelling zal voor velen zeer herkenbaar zijn, want elke familie heeft haar eigen geheim. Iedereen weet het, maar niemand spreekt erover. Als Harie Lardinois sterft, is de familie zeer bedroefd. Uiteraard zorgen zijn kinderen voor een passende uitvaart. Maar tijdens de koffietafel blijkt dat ‘nonk Harie’ eigenlijk helemaal niet zo’n voorbeeldige vader en echtgenoot was. Trouwens, op alle leden van de familie Lardinois blijkt wel iets aan te merken. Zolang de goede naam van de familie maar hoog gehouden wordt, lijkt het devies. Twee vragen branden op ieders lippen: waaraan is nonk Harie gestorven? En: Hoe zit het met de erfenis? Wie de antwoorden wil weten, moet zelf maar komen bekijken. Enkele voorproefjes zijn al te zien in filmpjes op de website en de facebookpagina van Toneelgroep Ambras.

Uitvoeringen
De voorstelling ‘… en da is ‘r zjwatte proemevla’ gaat op zaterdag 14 januari in première. Vervolgvoorstellingen zijn er op vrijdag 20, zaterdag 21, zondag 22, vrijdag 27 en zaterdag 28 januari. De avondvoorstellingen beginnen steeds om 20.00 uur. De zaal is vanaf 19.00 uur open. De uitvoering van zondag 22 januari is een matinee. Deze begint om 15.00 uur. De zaal is dan open vanaf 14.00 uur. Alle uitvoeringen worden gegeven in de aula van het Beroepscollege Parkstad Limburg, locatie Brandenberg aan de Graafstraat 10 in Landgraaf-Schaesberg.

Voorverkoop
Kaartjes voor de voorstelling zijn voor € 8,50 te koop via www.toneelgroepambras.nl en bij de twee voorverkoopadressen in Schaesberg: Bloemenhuis Habets, Lichtenbergerstraat 49 en Kantoorboekhandel Funcken, Hoofdstraat 71.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *