Voorstellingen ‘Herfs i Holset’ op 9 en 10 april

De coronapauze duurde lang. Veel te lang. Ook voor liefhebbers van amateurtoneel. Ruim twee jaar kon Toneelgroep Ambras niet spelen en zelfs niet repeteren. Maar die tijd ligt gelukkig achter ons. In het weekeinde van zaterdag 9 en zondag 10 april is er weer een nieuwe voorstelling van de Schaesbergse toneelgroep te zien: ‘Herfs i Holset’.

Het nieuwe stuk is een zogeheten ‘kleine productie’ met maar twee acteurs. De uitvoeringen stonden al voor mei 2020 gepland, maar konden toen vanwege de lockdown niet doorgaan. Afgelopen winter heeft Ambras de draad weer opgepakt en in het weekeinde van 9 en 10 april wordt de voorstelling twee keer gespeeld in het Cultuurhuis in Landgraaf. Om voorzichtig te beginnen, zijn er nu twee voorstellingen gepland met beide keren maximaal 100 bezoekers, zodat de zaal niet direct te vol zit.

De voorstelling ‘Herfs i Holset’ vertelt het verhaal van Christien en Herman Lindelauf (Marijke Huntjens en Jo Colleije) die elk jaar in de herfst enkele dagen doorbrengen in het eenvoudige zomerhuisje van zijn broer in Holset. Het jaarlijkse uitje is een vast gegeven in hun geordende leven. Maar sinds zijn pensionering heeft Herman last van stemmingswisselingen en is hij soms ook een beetje verward. Tijdens het verhaal wisselen humor en een serieuze ondertoon elkaar af. Het echtpaar blikt terug op een lang niet altijd soepel verlopen huwelijk. De tijd dat ze elkaar definitief los moeten laten, komt in zicht. Maar hoe doe je dat als je bijna vijftig jaar samen bent geweest? Misschien wordt dit wel hun laatste ‘Herfs i Holset’.

De thematiek van de voorstelling is eigenlijk best serieus, maar Ambras zou Ambras niet zijn als daar niet toch op een lichte en humorvolle wijze mee zou worden omgegaan. Ook om de tragiek van het leven kun je soms hartelijk lachen. Het toneelspel wordt afgewisseld met livemuziek van Heidi Brauers en Leo Crombach. De voorstelling is geregisseerd door Jeu Renkens, met wie Ambras al vaak heeft samengewerkt.

Zoals gezegd staan er twee uitvoeringen van ‘Herfs i Holset’ gepland. Wie erbij wil zijn, moet snel een kaartje reserveren. Beide voorstellingen beginnen om 20.00 uur. De kaartjes kosten €10 en zijn inclusief een consumptie. De kaartjes zijn online te bestellen via de website van Toneelgroep Ambras en bij kantoorboekhandel Funcken aan de Hoofdstraat in Schaesberg. De uitvoeringen zijn in het Cultuurhuis aan de Veldstraat in Schaesberg.

Bestel kaartjes ‘Herfs i Holset’