Ambras slaat (noodgedwongen) jaartje over

Veel toneelliefhebbers in Landgraaf weten het: elk jaar in januari is de nieuwe voorstelling van Toneelgroep Ambras uit Schaesberg te zien. Maar nu niet, want vanwege de coronamaatregelen ziet Ambras zich gedwongen om een jaartje over te slaan.

Het stuk was al uitgezocht. De regisseur was gecontracteerd en er werd al voorzichtig over de rolverdeling gesproken. Toen brak corona uit en was het voor de Schaesbergse acteurs onmogelijk om te repeteren. “Je kunt niet acteren op anderhalve meter,” zegt voorzitter Ilja Theunisen van Ambras. “Althans niet met het soort stukken dat wij spelen, waarbij de interactie tussen spelers heel belangrijk is.”

Een ander probleem is dat – zoals het er nu naar uitziet – in januari maar heel weinig mensen naar een voorstelling mogen komen kijken, die ook allemaal anderhalve meter uit elkaar moeten blijven zitten. “Dat is zowel voor de toeschouwers als voor de spelers niet leuk,” zegt Theunissen. “De hele sfeer die het publiek bij onze voorstellingen gewend is, is er dan niet.” Bovendien was de horecagelegenheid waar Toneelgroep Ambras doorgaans repeteert de afgelopen maanden gesloten.

Uiteindelijk heeft Ambras de knoop doorgehakt en besloten de voorstelling van januari 2021 door te schuiven naar januari 2022. Dat wordt dan meteen een heel bijzonder jaar, want de Schaesbergse toneelgroep viert dan haar 40-jarig bestaan. Als het even kan, wordt het jubileumjaar in oktober 2021 al geopend met een kleine voorstelling. “Maar het is natuurlijk nog even afwachten hoe de vlag er dan bij hangt,” aldus Theunissen. Het jubileumjaar loopt door tot januari 2023 als Ambras wil uitpakken met een grote jubileumproductie. “Dat wordt onze veertigste avondvullende productie. Hopelijk mogen we tegen die tijd weer voor een ouderwets gezellige volle zaal spelen.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *